Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΙΩΝΑΣ ΚΙΝΓΚ

                                          

                                         

ΙΩΝΑΣ ΚΙΝΓΚ

Γεννήθηκε 29/7/1792                                                                 Απεβίωσε 22/5/1869     


Νεκροταφείο Προτεσταντών, 4η σειρά από την είσοδο



Ο Ιωνάς Κινγκ ανέλαβε την ευαγγελική αποστολή με ‘αποστολικό ζήλο’. Ιερέας, ιατρός της θειότητας και κονγκρεγκασιοναλιστής˙ πίστευε ότι τα καλά έργα είχαν σημασία και η μελέτη της Βίβλου ήταν ο δρόμος για την κατανόηση του Θεού. Μετά από την άφιξη του στην Ελλάδα το 1829, ίδρυσε σχολεία και μοίρασε χιλιάδες κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου. Για πάνω από 30 χρόνια διέδωσε τα Καλά Νέα όπως το καταλάβαινε και σε οποιονδήποτε τον άκουγε. Όντως αρκετοί τον άκουσαν όπως και η αγανακτισμένη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τον αφόρισαν όχι μόνο μια φορά και επέμεναν ότι όφειλε να ασκήσει δίωξη το ίδιο το κράτος.  Όταν το 1854 τελείωσε όλη η διαδικασία οι Άγγλοι  και Σουηδοί πρεσβευτές, ο Αμερικανός Υπουργός Προεδρίας, ο Πρέσβης της Αμερικής στην Κωνσταντινούπολη, οι Έλληνες δικηγόροι, πολιτικοί και διανοούμενοι ενεπλάκησαν θέτοντας ζητήματα για το Σύνταγμα των Ελλάδας. Αυτά τα εντυπωσιακά περιστατικά ήταν τροφή για τον τύπο και οι δημοσιογράφοι το ήξεραν.

Ιωνάς Κινγκ στη Συρία  το 1820

Η ζωή του

Ο Ιωνάς Κίνγκ γεννήθηκε στις ΗΠΑ  Έγινε κονγκρεγκασιοναλιστής ιερέας και καθηγητής στο Κολλέγιο του ΄Αμχερστ σε μαθήματα ξένων γλωσσών και φιλολογίας.  Το Αμερικανικό  Διοικητικό Συμβούλιο των Ξένων Ιεραποστολών τον έστειλε στην Παλαιστίνη 1823-1825 για να μοιράσει τη Βίβλο και να κηρύττει.

Το 1828 προσκλήθηκε να συνοδεύσει ένα από τα καράβια με προμήθειες για τους αγωνιστές της Ελληνική Επανάστασης. Το 1829 επανασυνδέθηκε με το Αμερικανικό Δ.Σ. των Ξένων Ιεραποστολών που υποστήριξε και χρηματοδότησε τις προσπάθειες του. Παντρεύτηκε την Ελληνίδα Ανέτα  Ασπασία Μέγκου.  Το 1831  μετακόμισαν σε σπίτι στην Πλάκα.

Μέχρι το 1832 είχε ιδρύσει πέντε σχολεία και το 1835 άρχισε να διδάσκει θεολογία.  Πολλοί φιλέλληνες που είχαν έρθει στην Ελλάδα ήταν Προτεστάντες και ζητούσαν από τον Ιωνά Κίνγκ να τελέσει τους γάμους τους καθώς και γάμους μεταξύ Προτεσταντών και Ορθοδόξων Χριστιανών. Προς μεγάλη του χαρά αναφέρει στο ημερολόγιο του ότι τέλεσε τον γάμο της Τερέζα Μακρή (1)  με τον Τζέιμς Μπλακ γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν επέτρεπε τον γάμο με  μη Ορθόδοξο.


    Σε κάθε στροφή του κατέληγε με το στίχο «Ζωή μου, σας αγαπώ».
                           

Ο Ιωνάς έβγαζε κήρυγμα στο σπίτι του κάθε Κυριακή.

Στο Σύνταγμα της Ελλάδας του 1844 κατοχυρώνεται ρητά η ελευθερία της θρησκείας (πάσα δε άλλη γνωστή θρησκεία είναι ανεκτή) και η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά της οποίας απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και κάθε άλλη παρέμβαση (άρθρο 1).

Οι συγκεντρώσεις στο σπίτι του και τα κηρύγματα δημιούργησαν μεγάλο εκνευρισμό. Τον Αύγουστο του 1845 αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Βασιλείας της Ελλάδας και καταδίκασαν τα κείμενά του αλλά και τον ίδιον τον οποίο χαρακτήριζαν ως υποκριτή, απατεώνα, απεχθή και όχημα του σατανά. Απαγόρεψαν στους Χριστιανούς Ορθόδοξους να διαβάζουν τα βιβλία του  και να τον επισκέπτονται στο σπίτι του.

Η Σύνοδος ζήτησε από την κυβέρνηση να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Κίνγκ. Ο ίδιος και οι δικηγόροι του υποστήριζαν ότι οι συγκεντρώσεις στο σπίτι του δεν ήταν προσηλυτισμός. (2)

Τον Σεπτέμβριο του 1845 οι αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του και κατασχέθηκαν 97 βιβλία του. Τον Οκτώβριο του 1845 ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης τον αφόρισε.

Το επόμενο χρόνο, ο Κινγκ μηνύθηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί στη  Σύρο. Το κλίμα όμως ήταν τόσο εχθρικό, ώστε τον συμβούλεψαν να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Ο Πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα, ο Sir Edmund Lyons του πρόσφερε προστασία. Η υπόθεση του έγινε 'cause célèbre.'

Το Ελληνικό κράτος δίσταζε να τον καταδικάσει και το δικαστήριο ανέβαλλε τη δίκη μέχρι τον Ιούνιο του 1847. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακάλεσαν την αναφορά αλλά το κοινό και ο τύπος βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ.
Το 1847  δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Αιών» μια σειρά άρθρων του Κωνσταντίνου Σιμωνίδη που περιείχαν ψέματα, με τον τίτλο «Όργια του Κινγκ». Τα άρθρα αυτά δημιούργησαν πολύ εχθρικό κλίμα εναντίον του Κινγκ και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τοποθετήσει φρουρούς έξω από το σπίτι του,  συμβουλεύοντάς τον να απομακρυνθεί για ένα χρονικό διάστημα από την Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο ο Νομάρχης Αθηνών, ο κ. Σούτζος πρότεινε να σταματήσει ο Κίνγκ να κάνει κηρύγματα στο σπίτι του διαφορετικά το Υπουργείο «επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Γραμματείαν» θα υποχρεωνόταν να δράσει. Ο Κίνγκ αρνήθηκε την πρόταση.  Προσπαθώντας να λύσει το ζήτημα ο Σούτσος του πρότεινε να μη δέχεται τους Ορθόδοξους Έλληνες στο σπίτι του. Στη συνέχεια ο Πρέσβης της Σουηδίας πρότεινε να φύγει από την Ελλάδα μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.  Ο Κίνγκ έφυγε και γύρισε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1848 πλέον αποφασισμένος. Άρχισε πάλι τις συγκεντρώσεις  στο σπίτι του και τις αναγνώσεις.

Το 1851 ορίστηκε  Πρόξενος της Αμερικής  στην Αθήνα. Σύντομα όμως ξέσπασε διωγμός εναντίον του με την κατηγορία ότι «βλασφημεί τον αληθινό Θεό και τη μόνη Αποστολική Εκκλησία» Σύρθηκε πάλι στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε 15 ημερών φυλάκιση και σε απέλαση, καταδίκη που επικυρώθηκε και από τον  Αρειο Πάγο. Δώδεκα  διακεκριμένοι δικηγόροι της Αθήνας αποδοκίμασαν την όλη ενέργεια ως σκευωρία και την απόφαση του Αρείου Πάγου εσφαλμένη.
Τον οδήγησαν στις φυλακές Μεντρεσέ στην Πλάκα.
Οι φυλακές Μεντρεσέ  σήμερa

Στις ΗΠΑ υπήρξε αντίδραση για την όλη κατάσταση. Ειδική επιτροπή της Γερουσίας καθώς και ο
George P Marsh (3) (4), Πρέσβης της Αμερικής στην Τουρκία  εξέτασαν τα στοιχεία της δικογραφίας, με βάση τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα και το Σύνταγμα και βρήκε την απόφαση αντισυνταγματική.

Το 1854 η Ελληνική Κυβέρνηση με υπόδειξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ήταν ένας από του δικηγόρους που είχαν αποδοκιμάσει την καταδίκη του Κινγκ, εξέδωσε Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο ακύρωσε την καταδικαστική αυτή απόφαση δικαιώνοντας τον Κινγκ.

 Ο Marsh, Έτοιμος για δράση


Οι Προτεστάντες Ευαγγελιστές τον 19ον αιώνα στην Ελλάδα

Ο Ιωνάς Κίνγκ δεν ήταν μόνος. (5) Πριν από το 1830 και μέχρι το 1860 προσπάθησαν οι Αμερικανοί ευαγγελιστές να βοηθήσουν τον αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς.  Επίσης ήθελαν να βάλουν τον σπόρο του ευαγγελικού κινήματος στην Ελλάδα. Έτσι, εκτύπωσαν σχολικά βιβλία και ενθάρρυναν τους Έλληνες να διαβάσουν την Νέα Διαθήκη. (6)
 Η Ελπίδα τους ήταν ότι οι μορφωμένοι Έλληνες θα διέδιδαν τα Καλά Νέα  στη Μέση Ανατολή.
 Το λογότυπο του Διοικητικού Συμβουλίου των Ξένων Αποστολών

Γενικώς η συνεισφορά των  Ξένων Αποστολών αντιμετωπίστηκε θετικά.
Ο ίδιος ο Κίνγκ περιγράφει τη συνάντησή του με τον Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, ο οποίος υποστήριξε τα σχέδια του Κίνγκ  αναφορικά με τα σχολικά βιβλία - και σύμφωνα με το ημερολόγιο του Ιωνά.  

Πολλοί Προτεστάντες ιεραπόστολοι αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στην Ελλάδα. Γνωστή είναι η οικογένεια Χιλλ που ίδρυσε το ομώνυμο σχολείο Χίλλ το οποίο λειτουργεί ακόμα και σήμερα στην Πλάκα.  Οι Χίλλ διέφεραν ως προς τις μεθόδους τους με τον Κίνγκ. Οι Χίλλ απέφευγαν τις διαφορές με τους θρησκευτικούς κύκλους.
Τα μνημεία του ζεύγους Χίλλ καθώς και του  Ιωνά  Κίνγκ μετά της συζύγου του βρίσκονται δίπλα- δίπλα.

Ο Κίνγκ δεν έκρυβε τις τάσεις προσηλυτισμού  ούτε  και τις προκαταλήψεις του.
Εντέλει,  οι ευαγγελιστές κατάφεραν το 1874 να ιδρύσουν στην Αθήνα την πρώτη Ευαγγελική Εκκλησία.




Περιγραφή: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
Υποσημειώσεις
(1)   Ο Λόρδος Βύρωνας έγραψε το ποίημα “Maid of Athens” για την Αθηναία καλλονή Τερέζα Μακρή.
(2) http://www.newjurist.com/religious-freedom-in-Greece   Άρθρο του Κωνσταντίνου Γ. Μαργαρίτη σχετικά με τη σχέση της εκκλησίας και του κράτους – τότε και σήμερα. NEWJURIST( Αυγ. 12, 2011)
 (2) βλ.  http://churchesingreece.blogspot.gr/ για την ιστορία των φυλακών Μεντρέσε στην Πλάκα.
 (3)  Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μαργαρίτη έχει επαναπροσδιοριστεί η έννοια του προσηλυτισμού.
(4) Βλ.https://www.academia.edu/13751082/Manuals_of_conversion_Protestant_missionary_schoolbooks_in_Greece_during_the_19th_century  Εδώ αναφέρει ότι το 1835 ο Κίνγκ μοίρασε 2,656 αντίγραφα της Νέας Διαθήκης και 25,896 σχολικά βιβλία.  
(5)  Βλ. the Annual Report, Volumes 27-31. ... Annual Report - American Board of Commissioners for Foreign Missions, Volumes 31-33. Pp 40-41.
(6) Ο Κίνγκ έγραψε στο ημερολόγιο του για τη συνάντηση με τον Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου